Avicii – Kungen av House

Har du inte hört talas om Avicii det senaste året så har du förmodligen tillbringat den tiden under en sten i skogen. Skämt åsido är han en av våra största musikexporter genom tiderna, detta på bara ett antal år. Vi ska berätta lite om personen bakom namnet Avicii och om hans karriär.

Avicii är artistnamnet för Tim Bergling, han är född 1989 och son till skådespelaren Anki Lidén. Anki har medverkat i många svenska storfilmer och tv-projekt genom åren. Tim började med att göra musik under 2007, då var det mest för att det var roligt och som en hobby. 2008 startade han ett samarbete med en man vid namn Arash Pournouri som var en klubbarrangör. Tiden innan dess så distribuerade Tim sina låtar helt gratis via diverse bloggar.

2010 släppte han två stycken singlar, Bromance och My Feelings for You. Han gjorde låtarna tillsammans med Sebastien Drum. Låten Bromance blev den större hiten och kom på topp 20 på topplistorna i Sverige, Belgien och Nederländerna. 2011 gjorde han ett lyckat samarbete med den kända musikern David Guetta, resultatet blev låten Sunshine. Den låten blev dessutom nominerad till en Grammy.

Under slutet av 2011 skulle Avicii få sitt stora genombrott. I augusti 2011 släppte han låten Levels och den blev genast en hit över hela världen. Han vann en grammis för årets låt samma år med Levels. Den fick också en nominering på Grammygalan.

Avicii hade bara släppt singlar fram tills 2013, det var då han kom ut med sitt debutalbum. Albumet blev en stor succé och det finns flera bra låtar, Wake Me Up från detta album True blev snabbt en världshit. I låten så gör han något som inte många House Djs vågar, han väljer att blanda in många olika musikstilar. I Wake Me Up leker Avicii med House, Country, Rock och lyckas riktigt bra med det han gör. Musiken blir unik och visar på en storhet hos honom.

Avicii är också väldigt populär att se live. Hans konserter är stora och maffiga, de består av ljus- och lasershower samt anläggningar som får Swedish House Mafias spelningar att likna ett skoluppträdande på högstadiet. När han skulle hålla en spelning i Tele2 arena så blev biljetterna slutsålda på hela 15 minuter. 28 000 biljetter gick som smör i solsken.

På dessa stora tillställningar ser man Avicii bakom ett enormt Dj-bord, han står vinkar ut till den exalterade publiken. Här ser ni ett klipp när han spelar under Tomorrowland 2013

Här är en lista på alla låtar som Avicii har släppt under sin relativ korta karriär.

Singlar

Bromance (Tim Berg)
Seek Bromance (Tim Berg)
Tweet It (Tim Berg, Norman Doray & Sebastien Drums)
Malo
Street Dancer
iTrack (Tim Berg vs. Oliver Ingrosso & Otto Knows)
Collide (Leona Lewis / Avicii)
Fade Into Darkness
Levels
Silhouettes
Superlove (Remix) (Avicii vs Lenny Kravitz)
Run Away (Tim Berg feat. Kate Ryan)
Dancing In My Head (Avicii vs. Eric Turner)
I Could Be The One (Avicii vs Nicky Romero)
X You
Wake Me Up!
You Make Me
Hey Brother

Album

Avicii Presents Strictly Miami
True