Mäklare i Stockholm och övriga landet välkomnar amorteringskrav

Written by  on September 12, 2015 

Innan sommaren 2016 så kommer ett nytt krav att inträda, det ska nämligen bli krav på att amortera sina bolån. Denna fråga har redan varit på gång tidigare i år genom ett förslag av Finansinspektionen som då fick avslag av kammarrätten i Jönköping som tyckte att detta beslut skulle ligga hos riksdagen.

Nyheten väcker delade reaktioner och vissa spår att husförsäljningsmarknaden kommer att lugna ner sig medan andra tror att priserna kommer att skjuta i höjden. Men trots detta så är reaktionerna i grunden positiva till den politiska överenskommelsen att införa krav på amortering av husägarnas bolån.

Detta krav kom heller inte som en överraskning i mäklarvärlden utan det var rätt väntat. Ingrid Eiken från Mäklarsamfundet menar att hon tycker att det är ett positivt förslag men att man måste vara varsam i hur det sedan implementeras så att konsumenterna hinner med att anpassa sig, hon tänker då främst på tidsperspektivet. Amorteringskravet gäller inte för befintliga bolån eller för nyproducerade bostäder något som kan bli ett problem i framtiden menar Ingrid Eiken exempelvis kan det på sikt skapa inlåsningseffekter. Detta skriver Svenska Dagbladet (extern länk)

Mäklarhusets VD Erik Wiklander tror att den ökande kostnaden för att byta bostad kommer att ge ett stigande priser på marknaden samt ett minskat utbud. Vilket innebär färre hus till salu och det medför sig att budgivningarna på de hus som finns kommer att stiga avsevärt. Detta kommer då att drabba exempelvis växande småbarnsfamiljer som vill byta till en större bostad.
Tvärtemot vad Erik Wiklander tror kommer att hända så tror Lennart Hagberg, VD på Husman Hagberg att amorteringskravet kommer att ha en lugnande effekt på en redan överhettad marknad. Han förklarar det närmare med att det förmodligen kommer att dämpa de just nu skyhöga priserna på bostadsmarknaden.

Amorteringskravet välkomnas av sparekonom

För Claes Hemberg som arbetar som sparekonom på Avanza är denna överenskommelse väldigt positiv. Han menar att det är svårt att förstå på en rimlig nivå vad ett boende kan kosta när räntorna ligger så lågt som de gör i dag. För dessa så blir det ju en chock om räntorna kraftigt skulle höjas. Men om man redan har börjat amortera så är man redo för denna förändring. Om räntorna börjat stiga samtidigt som man infört amorteringskrav så skulle det för många innebära stora problem.

Förslaget om amorteringskrav inför sommaren 2016 har alltså mottagits både positivt och negativt. Ekonomen tycker att det är bra att vi blir prismedvetna om hur mycket en bostad egentligen kostar medan mäklare Erik Wiklander spår en bostadsmarknad med stigande priser och ett minskat utbud medan Lennart Hagberg tror att det kommer att ha en lugnande effekt på marknaden och att priserna kommer att bli mer förmånliga.
Det återstår att se vem som har rätt när kravet har trätt in. Men överlag så ser det ut som att mäklarsverige välkomnar det nya förslaget och ser det som något positivt som kan påverka bostadsmarknaden på ett i längden positivt sätt.

Mer om hur du kan låna pengar tryggt och säkert (extern länk)

Category : Nyheter