Mobilskalet är ID-kaparens dröm

Written by  on April 7, 2016 

Visst är det praktisk med mobilskalen där du kan förvara både körkort, bak- och kreditkort, men det gäller att tänka sig för. Detta är nämligen rena startpaketet för en ID-kapare, ett rent självmord. Förra året skedda hela 352 anmälda ID-kapningar i bara Karlstad och under året har antalet anmälningar ökat med 50% över hela landet.

Bedragarna själ folk personuppgifter och beställer därefter varor i deras namn, tar banklån, spelar bort pengar eller handlar på kredit. Dessa mobilskal där människor förvarar hela sitt liv i form av körkort, bank- och kreditkort, själva telefonen samt kanske även stoppar ner lösenord mm förstår man är ID-kaparens dröm. En sån här skatt sparar mycket tid för en kapare som får alla uppgifter serverade framför sig.

Hur du skyddar dig från ID-kapare

Det gäller att se upp, särskilt när man besöker platser med trånga utrymmen och mycket folk. Krogen är rena paradiset där berusade människor lätt lägger ifrån sig telefonen utan att tänka sig för.

Det du kan göra för att skydda dig är att dels ha koll på din adress som brukar vara det första en kapare ändrar. Det finns tjänster som skickar ut ett sms om en adressändring sker hos dig, vilket kan vara förebyggande. Tjänsten Adressbevakaren hos adressandring.se hjälper dig just med detta och skickar ut ett sms om en ändring av din adress sker. De har utvecklat denna tjänst just pga att ID-stölder har ökat markant.

Att ha en kredit kopplat direkt till ditt bankkonto är inte någon bra idé då en kapare kan tömma ditt konto direkt. Då är det bättre att få en faktura i slutet av månaden. Bank Norwegian kreditkort är ett exempel på ett kort där du har 45 dagars räntefri kredit, vilket gör att det inte spelar någon roll om dina pengar dras direkt eller betalas i efterhand. Förutom att du slipper risken att bli kapad såklart, vilket här är den stora fördelen. Skulle detta hända så kan du neka om det står 120 000 kr och du endast handlat för 500 kr, så får banken reda upp resten.

Category : Uncategorized