Musik på klubbar

En sak som inte får brista på en nattklubb är musiken. Utan den kommer stämningen att försvinna. Musik tillsammans med ett mörkt dansgolv och lampor som blinkar i takt gör hela upplevelsen. Men vilken musik förekommer på nattklubbar egentligen? Detta kan vara en bra sak att veta innan man går ut. Gillar man inte hela konceptet med en nattklubb kan det bli svårt att trivas samt släppa loss.

Det första man kan göra är att leta efter klubbens hemsida på internet, nästan alla större klubbar har en informativ hemsida där det står öppettider, adress och musik. Finns inte en hemsida kan man leta efter klubben på Facebook. Klubbar som vill skapa en social kontakt med sina besökare satsar på Facebook istället för en vanlig hemsida. Den kända klubbkedjan Grabbarna Grus som öppnade sin klubb i Sverige under 2013 har endast en Facebooksida där man kan ställa frågor och se information om helgens event.

I värsta fall får man leta efter telefonnumret på hitta.se eller någon annan nummerupplysning. Om ingen annan information finns måste man göra så. Vill man inte chansa och besöka klubben utan vetskap om vilken musik som spelas så måste man vara beredd att utföra lite detektivarbete.

Vilka musikstilar är vanliga att stöta på vid ett nattklubbsbesök?

House

Detta är den absolut vanligaste musikstilen som spelas på en nattklubb, i alla fall nyare klubbar i Stockholm och övriga världen. Det är ganska nyligen som denna musikstil har fått ett uppsving. Mycket på grund av svenska Djs som Swedish House Mafia och Avicii.

House är elektronisk musik som kom till på 80-talet. Det var i Chicago, USA som DJs började experimentera med soul, disco och europeisk musik. Alla elektroniska syntar som kom ut bidrog också till att Housemusiken kunde utvecklas. Det blev enklare att skapa unika ljud som passade in i dansmusiken. Det första genombrottet i Europa för Housen kom 1985 med låten Jack Your Body.

Kännetecken för House är att det alltid är elektroniska trummor. Musikstilen ligger väldigt nära discomusik, men Housen innehåller fler upprepningar med sång, ackord och slingor.

Sedan finns det ett 30-tal undergrenar till Housemusiken. Det är stilar som har utvecklats under åren sedan Housens födelse på 80-talet. Här är några av dessa:

Acid house, Ambient house, Blog house, Bigroom, Chill house, Deep house, Dirty house, Dirty dutch, Dutch house, Electro house, Elektroswing, Fidget house, French Touch, Funky house, Garage, Hard house
Hip house, Latin house, Melodisk house, Progressive house, Pumping house.
Det händer att nattklubbar delar upp kvällen eller helgerna med olika musikstilar för att locka besökare. Pop-musik är då en stil som blandas med House. Pop-musik är enkelt förklarat ”populär musik”, musik som gillas av den stora massan och inte kan kategoriseras som någon annan stil. Exempel på artister och grupper som spelar pop-musik är ABBA och Gyllene Tider.

Nattklubbar kan också ligga i lokaler med flera våningar och då brukar det spelas en musikstil per våning. Det är perfekt som man vill variera sig lite. Förutom pop så kan rock, hip-hop och r n b förekomma på allmänna nattklubbar.