Sänkta krav för att hyra bostad i Stockholm

Written by  on February 10, 2015 

Sedan den första januari 2015 har det blivit enklare att hyra lägenhet i Stockholm. I alla fall så gäller det alla kommunala bostadsbolag som bedriver uthyrning i Stockholm. Dessa omfattas av Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Statsholmen och Micasa Fastigheter. Det första jag tänker på, är att det är en stor mängd kommunala bolag. Varför inte slå ihop några och få en bättre översikt? En liten enklare bild liksom.

I vilket fall som innebär denna nya regel som tagits i bruk att en ensamboende ska, efter hyra, ha 4675 kronor kvar i plånboken för att få hyra lägenhet hos någon av dessa bolag. För sammanboende gäller den något högre summan, vilken stannar på 7700 kronor om ni ska få er lägenhet.

Uppfattningen är att den nya regeln helt klart gäller de som har ett jobb och anställning

Denna nya sänkta regel är byggd på att du som har ett jobb och egen inkomst ska få det lättare att finna en lägenhet på Stockholms bostadsmarknad. Tankarna dras dock till att det finns många, även i Stockholm, som går arbetslösa. Kanske till och med är utstämplade ur sin A-kassa, inte fackligt anslutna eller går på socialekonomisk hjälp.

Hur går nu detta samman? Som vi tidigare vet så ligger socialekonomisk hjälp på fastställda minimala ekonomiska tillgångar. Vid skrivande stund så har jag inte satt mig in i detta, men är den socialekonomiska normen i våg med denna regel? Normalt sett så beräknas ju socialekonomisk norm på en fastställt tak för högsta hyra, och sedan hjälp till övriga förnödenheter. Kommer dessa behövande människor att ha den summa som det behövs kvar efter hyra, eller kommer de att stå utanför Stockholms bostadsmarknad?

Nu vet jag också att detta är en sänkning, och det är bra. Och andra sidan så har ju vår ekonomi med lite mera än hyreskostnaden att göra. Om den som hyr lägenhet, och uppfyller kraven på kvarvarande peng efter hyra har ytterligare lån så faller ju denna fantasi om att det finns pengar kvar. Skulle en fungerande regel till, så borde den baseras på vilka kostnader som finns innan hyra, för att sedan se vad som finns kvar att bo för.

Category : Nyheter